"הבנת הנקרא" – להבין את הנקרא. פעולה טבעית ואוטומטית, לכאורה. בפועל, במבחן בכלל ובמבחן לאיתור מחוננים בפרט, אין זה פשוט להתמודד עם קטע Unseen בהבנת הנקרא. איך בכל זאת אפשר לתרגל פרק זה, ולהעביר את הילדים מהמצב ה"אוטומטי" למצב של חשיבה מובנית ושיטתית, שתוביל להצלחה במבחן המחוננים? באמצעות קריאה פעילה.
קריאה פעילה היא תהליך שבו הילד מצויד בשיטת עבודה ובעיפרון. קריאה פעילה מובילה ליכולת הבנה איכותית של הנקרא, ולמענה מדויק לשאלות.
עשרה כללים למענה מיטבי על שאלות הבנת הנקרא:
1. קריאה ראשונה: הימנעו מקיצורי דרך ומחיפוש השאלות הקלות שעליהן אפשר לענות ללא קריאה. זהו בזבוז זמן, ומקור בדוק לטעויות. הקריאה הראשונה חשובה מאוד, ועליה להיות יסודית.
2. חשיבה על משמעות החלוקה, תוך כדי קריאה: הקריאה מכוּונת על ידי פסקות. חשוב לזכור שבכל פסקה מתחיל רעיון חדש. היכולת לזהות את הרעיון המייחד כל פסקה תורמת מאוד לאיכות ההבנה והמענה לשאלות.
3. סימון מילים לא מובנות – שלושה שלבים:
א. הקפת המילה (יש סבירות גבוהה שנישאל עליה בהמשך, ולכן סימונה יחסוך זמן חיפוש)
ב. ניסיון להבינה מתוך ההקשר במשפט ובטקסט כולו
ג. המשך קריאה רצופה, גם אם לא הובן לגמרי פירוש המילה
4. מענה על שאלה הנוגעת למילה לא מובנת: מציבים כל אחת מהאפשרויות הניתנות במבחן רב-הבררה ("אמריקאי") בתוך המשפט הנתון בקטע הקריאה, ובוחרים באפשרות ההגיונית ביותר לפי ההקשר. מנסים לערב ידע-עולם.
5. סימון מילים מייצגות: חשוב לסמן מילים המייצגות שמות פרטיים, כמויות, מקומות וכדומה. יש סבירות גבוהה שנישאל על כך בהמשך, והדבר יחסוך זמן חיפוש.
6. חשיבה על משמעות סדר השאלות: בדרך כלל השאלות מופיעות לפי סדר ההתרחשות בקטע הקריאה. לכן, כשחוזרים לקטע הקריאה כדי לחפש תשובה לשאלה, אין צורך לקרוא בכל פעם את קטע הקריאה מההתחלה, אלא להמשיך לקרוא פחות או יותר מהנקודה שבה הפסקנו לקרוא לטובת מענה על השאלה הקודמת. (שימו לב, זה כך בדרך כלל, אך לא תמיד). נוסף על כך, כדאי לדעת שהשאלות האחרונות הן לעיתים קרובות שאלות סיכום, הבנה גבוהה וידע כללי.
7. קריאה מרפרפת לשם מענה על שאלה ספציפית: בניגוד לקריאה היסודית הראשונה, כששבים לחפש תשובות בקטע הקריאה, לא קוראים את כולו ביסודיות מן ההתחלה, אלא מרפרפים עם העין עד שמוצאים את המקום שבו נמצאת התשובה המבוקשת. איתור מילות מפתח בעת הרפרוף יקצר את זמן החיפוש.
8. כלל ברזל במענה על שאלון אמריקאי: זכרו שבכל שאלה במבחן רב-בררה יכולה להיות יותר מתשובה נכונה אחת, ושעליכם לבחור בתשובה המדויקת ביותר שעונה על השאלה. במקרה שבו אף תשובה לא עונה בצורה מלאה על השאלה, בוחרים בתשובה שהכי קרובה להיות נכונה.
9. כשלא יודעים את התשובה: כשלא יודעים את התשובה לשאלה במבחן מרובה אפשרויות, מנסים לענות על ידי שלילת תשובות וניחוש מושכל.
10. הכי חשוב – תשומת לב ושיקול דעת: אל תקצרו את הדרך יותר מדי. אל תסתמכו על הזיכרון יותר מדי. קטע הקריאה מונח לפניכם. קראו אותו, הפעילו שיקול דעת, והיו מרוכזים היטב. שימו לב על מה נשאלתם בשאלה! אל תפלו בפח בגלל מסיחים מבלבלים. פעמים רבות הם מכילים היגדים נכונים, אך כלל לא עונים על השאלה. זהירות, מוקש!