חשיבה כמותית :
שימו לב : כמה דקות לפני שתציגו לילד/ה שלכם את הבעיה הנ"ל, תשאלו אותו/ה מהי תוצאת התרגיל 10X7. סביר להניח שמהר מאוד הם יענו לכם 70. לאחר מספר דקות תציגו להם את הבעיה המילולית הבאה :
בכל יום לילי אוכלת 2 מלפפונים, 3 פלפלים, 4 עגבניות וכרוב אחד, כמה ירקות ופרות בסך הכל היא אוכלת בשבוע ? יש להקיף את התשובה המדויקת ביותר.
א. 10 ירקות
ב. 9 ירקות
ג. 70 ירקות
ד. 63 ירקות
אם הילד/ה שלכם ענה/תה "70" , תשובה "ג". כל הכבוד לו/ה !
אך בעיה מילולית זו מאוד מבלבלת, למרות שהחישוב בה הוא פשוט. לדוגמה הם מחשבים את כמות הירקות ביום אחד ולא בשבוע, שוכחים לחשב את הכרוב מפני שאין מספר על ידו, מתעלמים ממילה מרמזת כמות (שבוע = 7) ועוד.
בחוגים שלנו אנו שמים דגש רב על אסטרטגיות למידה מכוונות למבחן מרובה אפשרויות והילדים לומדים לעבוד בצורה שיטתית, מובנית ולאתר את הרמזים בבעיה המילולית. גם בתרגול בבית אתם יכולים ללמד את הילדים 'לחשוב חשבון' ולשים לב לכל המידע הנמסר בבעיה. בחוגים שלנו אנו קוראים לזה "ההבדל שבין לחשוב לבין לחשב" ….. ותחשבו על זה.
בעיה מילולית נוספת :
כמה זוגות ניתן לסדר מ 17 סוכריות ?
א. 18 סוכריות
ב. 16 סוכריות
ג. 8 זוגות סוכריות
ד. 9 זוגות סוכריות
גם בבעיה זו החישוב הוא קל יחסית. אבל ! מרבית הילדים נתקלים בקושי כאשר הם נדרשים לסדר מספר זוגי בתוך מספר אי זוגי. ההבנה של השארית היא לא ברורה מאליה לכל הילדים וההקשר שלה הוא לאו דווקא מתמטי.
בחוגים שלנו אנו משחקים במשחקי זוגות כדי להמחיש תרגיל זה. לדוגמה, מספר אי זוגי של תלמידים עומדים במרכז החדר, וכאשר ניתן הסימן, הם צריכים להסתדר בזוגות או ברביעיות או בשלשות …. ואנו לומדים לראות את השארית. ראיית השארית וביצוע ההקשר לתרגיל החלוקה עוזרים לילדים להפנים זאת בתהליכי החשיבה הכמותית.
ידע כללי ואסטרטגיות עבודה ב "מבחן אמריקאי" :
גם הפעם אני מזמינה אתכם לעשות עם הילד/ה שלכם תרגיל מקדים.
תשאלו אותו/ה את השאלות הבאות :
1. מהי עיר הבירה של אתיופיה ?
2. מי המציא את הטלגרף ואת נורת החשמל?
אם הם לא ידעו את התשובות הנכונות, תראו להם את השאלות שוב, אך הפעם עם תשובות אפשריות. תראו להם כיצד בעזרת שלילת תשובות וניחוש מושכל הם יכולים לענות על שאלה גם אם הם לא יודעים את התשובה. האפשרויות בשאלון רב ברירה אמנם מבלבלות מאוד, אך חשוב לזכור שהתשובה הנכונה נמצאת מולנו כל העת. עלינו רק לבחור בה ….תלמדו אותם לעשות זאת !
מהי עיר הבירה של אתיופיה ?
א. לונדון
ב. פריז
ג. אדיס אבבה
ד. אפריקה
נקודת המוצא היא שהילדים יודעים ומכירים את ערי הבירה של אנגליה וצרפת, ושהם יודעים שאפריקה היא יבשת. כאשר שללנו את 3 האפשרויות הנ"ל, נשארנו עם תשובה אפשרית אחת. גם אם הם יודעים לשלול 2 תשובות בלבד, עדיין ננחש מתוך מה שלא שללנו, ובכך נגדיל את הסיכוי לענות תשובה נכונה.
מי המציא את נורת החשמל ואת הטלגרף (הדו כיווני) ?
א. תומאס אלווה אדיסון
ב. גלילאו גליליי
ג. אלכסנדר גרהם בל
ד. האחים רייט
שאלה זו באה ללמד את הילד/ה שלפעמים אנו לא צריכים לדעת תשובה מלאה (בשונה משאלה פתוחה) כדי לענות בצורה הטובה ביותר על השאלה. רוב הילדים יודעים שתומאס אלווה אדיסון המציא את נורת החשמל. אך מעטים מאוד יודעים שהוא גם המציא את הטלגרף. תלמדו את הילדים שאם יש להם את "ו" החיבור אנו יודעים שאותו אדם המציא את שתי ההמצאות המוזכרות, ולכן מספיק שאנו יכולים לשייך לו המצאה אחת כדי שנדע גם את השנייה.
דוגמאות אלו על קצה המזלג באות להמחיש לכם הורים יקרים, שלא כדאי להיות שאננים! גם אם הילד שלכם אלוף בחשבון ועושה תרגילים של כיתות מאוד גבוהות, עדיין צריך ללמד אותו לחשוב חשבון ולהתמודד ביעילות עם בעיות מילוליות וכנ"ל לגבי כל תחום אחר.
אני מזמינה אתכם להרשם לחוגים וללומדה שלנו כהכנה למבחני האיתור לתלמידים מחוננים. אל תסמכו רק על היכולות הנפלאות של הילד החכם שלכם. העניקו לו כלים, ידע ובטחון לקראת המבחן.
בהצלחה לכולם !