קיימות דעות שונות בנוגע להכנה למבחני מחוננים. דעתי בנושא היא חד משמעית!
אנו מתכוננים לכל דבר חשוב בחיינו, מדוע אם כך לא להתכונן למבחן זה!?
ההכנה איננה מטה את התוצאות! היא לא הופכת ילד "לא מחונן" לילד מחונן! והיא לא עושה קסמים!
ההכנה תעזור לילד המחונן לא "להתפספס" בגלל גורמים שלא תלויים ביכולותיו, אלא במגבלות המבחן, בהתרגשות, בחוסר ניסיון במבחנים מרובי אפשרויות ועוד. מומחים רבים מחזקים טענה זו, ומוסיפים ואומרים כי אם אתם בטוחים שהילד שלכם מחונן, והוא "זקוק" להשתתף בתכניות המיוחדות למחוננים, עליכם להכינו למבחן לאיתור מחוננים, ולא לסמוך על כך שהוא יעבור. אחת הסיבות העיקריות לטענה זו, היא העובדה שהמבחן לוקה בחסר. במבחן לא תמיד מאתר את התלמידים המחוננים והוא מפלה בין אזורים גאוגרפיים. נקודה נוספת חשובה קשורה לעובדה שסינון "המוני", דוגמת שלב ב', לא בודק מנת משכל. וכך קורה שילדים מחוננים (בעלי מנת משכל קלינית גבוהה מאוד) שלא מתורגלים בעבודה תחת לחץ או לא מכירים שאלון מרובה אפשרויות וכדומה, נשארים מחוץ לתכנית לילדים מחוננים למרות שהם מתאימים לתכנית למחוננים וצריכים את ההעשרה הזאת מאד. לילדים אלו ההכנה חשובה מאד! דוגמה מצוינת לחשיבות ההכנה, היא העובדה שאחוז הבנים שעוברים את המבחן גבוה מאחוז הבנות. מסתבר שבנים מנחשים כאשר אינם יודעים את התשובה ואילו בנות אינן מסמנות דבר. מבחינה סטטיסטית, מי שמנחש כאשר אינו יודע את התשובה, מגדיל את סיכוייו לקבל ציון גבוה יותר לעומת מי שלא מנחש מאחר שבמבחן לא מורידים נקודות על טעויות. בנוסף לתכנים הנלמדים ולהקניית הרגלי עבודה נכונים במבחן מרובה אפשרויות המוגבל בזמן, ההכנה תעלה את הביטחון של הילד, ותוריד את סף ההתרגשות. בזכות כך, הילד יוכל להיות מרוכז במבחן עצמו והרגשת המסוגלות שלו תעלה.
בשני המבחנים (מבחן שלב א' ומבחן מחוננים שלב ב') הציונים הם יחסיים, המבחנים מרובי אפשרויות ("אמריקאים"), מוגבלים בזמן ומהירות הקריאה חשובה מאוד.אם כך, מה היא אותה הכנה?
ההכנה מתחלקת לשני חלקים : "מה" ו "איך". ה- "מה" מתייחס לתכנים ו ה – "איך" מתייחס לאסטרטגיית עבודה נכונה במבחן מרובה אפשרויות המוגבל בזמן. אל תיקחו כמובן מאליו את היכולות לענות על שאלון אמריקאי! ילד בן 7 עדיין לא מתורגל במבחנים מהסוג הזה. ע"פ פרסומי האגף למחוננים התכנים הנשאלים במבחן מחוננים שלב א' הם הבנת הנקרא וחשבון ובשלב ב' הם צורני, מילולי וחשבון.
פעמים רבות עולה השאלה האם לספר לילד שה"פעילות המיוחדת" שאתם עושים איתו היא "לכבודו" של המבחן לאיתור מחוננים ?!
יש הסבורים שלא כדאי לגלות לילד את הסיבה, כדי לא להלחיץ אותו, לא ליצור ציפייה ולמנוע אכזבה אפשרית. יחד עם זאת, לדעתי, צריך לשתף את הילד ולתת לו את הזכות להיות שותף בתהליך. ובאשר לאכזבה …. זה המקום לעוד מסר חינוכי, הדרך לפעמים חשובה מהמטרה. תעודדו אותו על המאמץ, הרצון וההשקעה, ללא קשר לתוצאה. כדי להשיג מטרות בחיים, עלינו להתאמץ! לפעמים נצליח, ולפעמים לא נצליח בהשגת המטרה. עלינו ללמד את הילד להתמודד עם אכזבה. וכאן חשוב מאוד להדגיש:
אל תתנו לילד להרגיש שהוא יאכזב אתכם אם לא יעבור את המבחנים לאיתור מחוננים!
בין אם הוא התכונן למבחן ובין אם לאו. תמיד תדאגו שהילד ירגיש מוערך על הדרך, ההשקעה והמאמץ!
אם תרגישו ככה באמת, המסר יעבור בצורה כנה ובריאה גם לילד שלכם.