אנו מאמינים שכשם שיש להתכונן לכל מבחן בחיים, גם למבחן זה חשוב להתכונן, הן במישור הידע, הן במישור החווייתי-רגשי.
אז איך עושים זאת ?
הן בחוגים הן בלומדת האונליין שלנו "הפרופסור און ליין" מושם דגש מרכזי על תהליך הלמידה וההבנה של בעיות מילוליות בחשבון. משפט שנאמר על ידיי רבות במהלך השיעורים הוא: התוצאה לא מעניינת אותי! (את סוף המשפט הילדים כבר מדקלמים איתי). זאת משום שמרבית התלמידים שלי "שולפים" את התוצאה, בלי היכולת להסביר כיצד הגיעו אליה. כדי להתנתק מהתשובה האינטואיטיבית, וכדי להפגיש אותם עם החשיבה המובנית, מה שאותנו מעניין הוא – הדרך.
הלא החשיבה – היא המרתקת. התוצאה הופכת להיות שולית, כשתהליך ההבנה הוא נכון. וכשתהליך ההבנה נכון, התוצאה תמיד מדויקת! (אבל תשאירו את זה בינינו, אל תהרסו את המשפט האהוב ביותר בשיעור עליי ועל הילדים). ואגב, הסיבה לכך שהתוצאה פחות מעניינת היא העובדה שבמבחן סביר להניח שיצטרכו לחשוב, ולא לשלוף תשובות.
אבן היסוד להצלחה בבעיות מילוליות היא הבנת הנקרא. כך
לדוגמה, הרי בבעיה מילולית לא תמיד תינתן לנו הכמות. לעיתים קרובות תיכתב מילה שמרמזת על הכמות. התפקיד של הילדים הוא להבין שאף על פי שכרגע הם פותרים פרק שנקרא "חשבון", מותר ורצוי לשלב תחומי-דעת אחרים, כמו גם לא להיות פזיזים ולבצע חישובים מתמטיים מידיים במספרים הכתובים. הרי, אם יחכו רגע, אולי יגלו שהמספר מסתתר בתוך מילה?
למשל, אם בבעיה מילולית מופיעה המילה "שבוע", על הילד לתרגמה מיד ל-7 ימים. אם בבעיה מילולית כתוב "חצי שנה", הילד צריך לתרגם צירוף זה ל-6 חודשים. ואם כתוב "רגלי הכלב", על הילד לראות מיד לנגד עיניו את המספר 4, כמו היה חלק בלתי נפרד משאר המספרים הכתובים בבעיה. נכון, יש לנו פה עסק עם ידע כללי, נוסף על הבנת הנקרא וחשבון, אבל זה בדיוק מה שהמבחן מחפש. את הערך המוסף בחשיבה של הילד.
דוגמה נוספת היא היכולת של הילד לאתר מילים שמרמזות על פעולה חשבונית. גם כאן נדרשת הבנה טובה של הכתוב, מעבר ליכולת המתמטית. לכל מילה שמרמזת על פעולה חשבונית ישנה המילה שמנגד. במבחן זה אנו מתרכזים ב-4 פעולות חשבון: חיבור, חיסור, כפל וחילוק. כך, אם יוסי קנה תפוחים בחנות של שולה, ליוסי יש יותר תפוחים אבל פחות כסף, ואילו לשולה יש יותר כסף ופחות תפוחים.
אז נכון שכאשר אנו רואים את המילה "קנה", אנחנו חושבים מיד על פעולת החיבור, אבל חייבים לתת את הדעת ולהבין על מי אנחנו נשאלים: על המוכר או על הקונה?
ודבר אחרון וחשוב לא פחות: זיהוי מילת השאלה. למילת השאלה תפקיד מכריע במענה נכון על בעיה מילולית, מכיוון שאחרי מילת השאלה מגיעה ה… שאלה. נראה ברור ואפילו מעט מוזר לציין זאת, אך תרגילו את ילדיכם להתייחס למילת השאלה בכל בעיה ובעיה, כאילו הייתה תמרור "עצור":
עצור! זיהיתם את מילת השאלה? עצרו לרגע, וודאו שאתם מבינים מה כתוב אחריה ועל מה אתם נשאלים.
לדוגמה: שלושה חברים טובים יצאו לבלות. לחבר הראשון היו 10 ₪, לחבר השני היו 20 ₪, ולחבר השלישי היו 30 ₪. כל אחד מהם קנה גביע גלידה במחיר 10 ₪. כעת, בואו נראה כמה שאלות יכולות להישאל על בעיה זו, שמורכבת (בכוונה) ממספרים מאוד פשוטים, עגולים וקלים לחישוב :
א. כמה כסף היה לשלושת החברים ביחד?
ב. בכמה כסף הם קנו גלידות?
ג. כמה כסף נותר לחבר הראשון?
ד. כמה כסף נותר לחבר השני ?
ה. כמה כסף נותר לחבר השלישי ?
ו. כמה כסף נותר לשלושתם ביחד לאחר קניית הגלידה?
ז. כמה עלו 3 הגלידות ביחד ?
(ותאמינו לי שיכולתי לכתוב כאן עוד שאלות רבות).
מבחן רב-ברירה שנכתב בצורה טובה מכיל במסיחים שלו (=באפשרויות התשובה שלו) טעויות נפוצות. אם הילד ינהג בפזיזות וימצא את התשובה (השגויה) שלו במסיחים, קיימת סבירות גבוה מאוד שהוא יבחר בה, ולא מחוסר ידע!
לא כל מה שברור לנו, "המבוגרים", ברור לילדים שלנו. לעתים רק צריך "לספר" להם, להעלות את זה על פני השטח, ולתרגל מעט.
תלמידי החוגים, כמו גם תלמידי הלומדה, מקבלים מאתנו טבלה המרכזת את כל המילים המרמזות על כמות שיכולנו לחשוב עליהן, את כל המילים המכוונות לפעולה חשבונית, ואת כל מילות השאלה האופייניות לבעיות מילוליות. טבלה זו היא בסיס נהדר לפתרון בעיות מילוליות.
ב"פרופסור הלא מפוזר" אנחנו "מתכתבים" בצורה יום-יומית עם השטח זה שנים רבות, פוגשים בתלמידים שלנו, מתבוננים בתגובותיהם, בתהליכי החשיבה שלהם, בשלבים שהם עוברים בדרך לפתרון הבעיה, ובתהליך בכללותו. אנו עובדים אך ורק עם ילדים לקראת מבחני האיתור למחוננים. הם, ורק הם, הלקוחות שלנו! כל התכנים שלנו נכתבים ומעובדים למטרה זו ולקהל זה. הילדים שלכם .
אז אם גם אתם רוצים שהילד/ה שלכם ייהנו מיתרון ברור במבחני איתור המחוננים, אתם מוזמנים להצטרף לחוגים שלנו, או לרכוש מנוי ללומדה "הפרופסור און ליין" (או הטוב ביותר – להירשם לשני הערוצים במקביל – הן לחוגים הפרונטליים, הן ללומדת האונליין).
זכרו, דברים שרואים מכאן – מלימוד יום יומי של ילדים לקראת מבחני האיתור בחוגים שלנו כבר שנים רבות, משעות שטח, מהתבוננות בלתי פוסקת בתלמידים שלנו לומדים וחושבים ומהתמקדות בילדים בלבד – לא רואים משום מקום אחר !