הורים יקרים, זהו מכתב אישי ממני אליכם רגע לפני מבחן מחוננים.
מבחן מחוננים שלב א' ייערך בעוד ימים ספורים, ומצאתי לנכון לכתוב לכם את הדברים הבאים:
הילדים שלכם מוכשרים! ואתם, מתוקף תפקידכם (האוהב והדואג כל כך), רוצים לעזור להם (ובצדק) להצליח במבחן, ובכך להעניק להם מסגרת חינוכית ומאתגרת שהולמת את כישוריהם.
(והנה זה בא…) אבל! לעיתים נראה שחלקכם שוכחים שהם רק בני שבע, ושהם צעירים מאד, ושרפרטואר ההיבחנות שלהם שונה משלכם, ושהיכולת שלהם לבצע חלק מהמשימות (שנראות לכם, אולי, טבעיות לחלוטין) שונה מזו שלכם.
לאחרונה הצטרפו לקורס ההכנה למבחן מחוננים שלב א' שלנו ילדים חדשים שפגשו אותנו לראשונה מחוץ לעולם הווירטואלי של הלומדה. הכרנו ילדים נהדרים, עם מוטיבציה בשמיים וברק בעיניים. יחד עם זאת, חלקם הגיעו מצוידים בשיטות עבודה שאני באופן אישי מוצאת אותן פחות מתאימות לילדים.
לדוגמה, חלק מההורים ציידו את ילדיהם בשעון יד, כדי שינהלו את זמן המבחן בצורה הטובה ביותר. הדבר הוביל לכך שהילדים היו עסוקים בלחשב את הזמן שעבר ואת הזמן שנשאר, ובכך הסיטו את המיקוד שלהם למקום הפחות חשוב.
דוגמה נוספת עוסקת בילדים שבחרו לקורא את כל השאלון, לענות על השאלות שידעו לפתור ב"קלות", ורק אז חזרו כדי לענות על השאלות "הקשות". לדעתי האישית והמקצועית, אסטרטגיה זו מנוגדת לתהליך עבודה נכון. אנחנו מלמדים את הילדים לעבוד בצורה שיטתית ומסודרת כדי לא לדלג על שאלות או על עמודים שלמים.
ואילו דרך עבודה זו (שבה לא עונים ברצף על השאלון) מכניסה את ילדיכם לצרות… הרי הסבירות שהילדים יזכרו לחזור לכל השאלות שהן דילגו עליהן היא נמוכה.
יש עוד דוגמאות רבות ושונות לטעויות בדרכי הפתרון שאני כל כך שמחה שקרו כאן, מבעוד מועד, בכיתה הקטנה והמכילה שלנו, ולא במבחן מחוננים האמיתי. הרי זהו היתרון החשוב ביותר של הכנה למבחנים!
אנחנו, בפרופסור הלא מפוזר, עושים את עבודתנו בצורה האוהבת והמקצועית שאפשר!
כמו לוליין מאומן ומדויק שצועד על חבל דק ואינו נופל, כך אנו יודעים לצעוד על החבל הדק שבין ה"מאתגר" ל"מתסכל", שבין ה"עוזר" ל"מקלקל". ואנחנו אלה שיודעים גם להישאר בצד הנכון של החבל: המאתגר והעוזר!
לכן, אני ממש מבקשת מכם, הורים נפלאים, היו קשובים וערניים לצורך של ילדיכם וליכולת שלהם להבין את מה שאתם כל כך רוצים ללמד אותם. הישארו גם אתם בצד הנכון של החבל!
ואסיים בסיפורון חשוב נוסף: בשיחות טלפון רבות מבקשים מאתנו לתאר ברזולוציה מקסימלית את מבנה מבחן מחוננים – כמה שאלות, כמה שורות בסיפור, מהו סוג התרגילים במדויק, כמה עמודים מכיל המבחן ועוד…
ואנחנו, מעברו השני של הקו מסבירים: הגמישות המחשבתית של ילדיכם עדיין לא מפותחת דיה כדי להכיל שינויים, אם יהיו.
לכן, אם תנחו אותם לסמן את האות שמסמנת את התשובה הנכונה, ואילו המורה בכיתה תבקש מהם לסמן את כל התשובה, או אם תכינו אותם לכך שיש 10 שאלות לאחר כל סיפור, ויהיו 11 או 8 – לנו, המבוגרים, זה נראה שולי ביותר, אבל האמינו לי שלהם, בעת המבחן, זה יכול ליצור דיסונאנס ובלבול מיותרים!
ההכנה למבחן מחוננים צריכה להיות מותאמת לסוג החשיבה שמצפים מהם במבחן, להיכרות עם התכנים, ולשכלול היכולות של הילדים להתמודד עם מבחן סגור, מדוד בזמן, ובנושאים הנתונים לנו מראש. ההכנה לא צריכה להתייחס בהכרח לסוג הסימון, למספר השורות בסיפור ולצבע השמלה של המורה באותו היום.
והנה אני מסכמת:
על סמך עשרים השנים האחרונות (ובדגש על השנה האחרונה), מבחן מחוננים שלב א' כלל בתוכו שני פרקים – הבנת הנקרא וחשבון (בשונה ממבחן מחוננים שלב ב').
עולם התוכן בשני פרקים אלו יכול להיות רחב מאוד, והוא אכן משתנה משנה לשנה. יחד עם זאת, קיים למבחן מבנה קבוע,
ואליו אנו נצמדים בלומדה ובחוגים: שלושה סיפורי הבנת הנקרא (אחד מהם דוגמה משותפת, שאותה עושים ביחד עם המורה); לאחר מכן, כעשר שאלות סגורות (מבחן אמריקאי);
ולבסוף מוצג החלק של החשיבה הכמותית, שבו בשנתיים האחרונות הופיעו רק בעיות מילוליות, אף על פי שבשנים שלפני כן מגוון השאלות היה רב: סדרות של מספרים, תרגילים בארבע פעולות ועוד.
כך או כך, בלומדת ההכנה שלננו למבחן שלב א' אנו מגישים לילדכם את כל המגוון! הן משום שכל אחד מפרקי החשיבה הכמותית מפתח את החשיבה ותורם לפרק אחר (אין ספק שאימון בתרגילי חשבון תורם להתמודדות יעילה עם בעיות מילוליות, וכנ"ל כל תחום אחר), והן כדי לאפשר לילדים חשיפה רחבה ככל האפשר לתחומים הרלוונטיים למבחן.
נכון לשנת הלימודים הנוכחית ועל פי פרסומי משרד החינוך, גם השנה מבחן מחוננים שלב א' יהיה מורכב משני פרקים אלו, אבל אנחנו חייבים להכין את הילדים גם לשינויים, במידה שיהיו, במיוחד בשנה זו בה השתנה הספק ממכון סאלד למכון קרני.
החוגים שלנו וגם הלומדה מלמדים את התלמידים לחשוב חשיבה גבוהה, להשתמש נכון ביכולותיהם, לעבוד בצורה יעילה בשאלון מדוד בזמן ועוד, וזהו המסר שחשוב לי שתעבירו להם.
יתרה על כן, בבקשה שימרו על האופי החוויתי והנעים של ההכנה, כך שתתאים לילדים.
אפשרו להם לצחוק מהלומדה שלנו כאשר הם עונים על בעיה מילולית שבה מיצי התנין פוחד ללכת לרופא שיניים, ואפשרו להם לא להיות בטוחים בשאלות אתגר (אפילו זרקו רמז לחלל האוויר). עטפו אותם בתחושת ביטחון ומסוגלות, והכי חשוב – הסבירו להם שלא משנה מה יהיה הציון במבחן, הם הכי חכמים והכי אהובים בעולם!
ובכל זאת, לכל מי שהירידה לרזולוציות חשובה לו, להלן קישור לחוזר מנכ"ל ולטפסים נוספים שפורסמו על ידי משרד החינוך בנוגע למבחן מחוננים הקרוב.
אני מחזיקה לכולם אצבעות לחוויה נהדרת במבחן, וכמובן: בהצלחה!
שלכם,
ענת
ואם עדיין לא התחלתם להתכונן למבחן ואתם מבינים את החשיבות שבהכנה, אני מזמינה אתכם לעשות מינוי קצר-מועד, כדי להעניק לילדכם חוויה חיובית ומעצימה במבחן, ולא תחושה של תסכול והחמצה.
אמנם נותרו ימים בודדים עד המבחן, אבל לכם יש הזדמנות פז להפוך אותם לימים יעילים ומעצימים! כל יום תרגול הוא חשוב ותורם!