דנו כבר בעבר בנושא ההכנה למבחן מחוננים. האמת היא שאני רגילה לביקורת על תחום העיסוק שלי, אבל אני כל כך מאמינה בו ובתרומה האדירה שלו לכל ילד מחונן, שאני משמיעה את דעתי באהבה ובגאווה, והודפת את קולות המתנגדים.
אבל מכעיס אותי שמי שמתנגד לא באמת מבין למה הוא מתנגד. לא פעם הזמנתי את המתנגדים (במיוחד ממשרד החינוך) להתארח בשיעור, לקרוא מערך שיעור, ולהבין למה הם מתנגדים. מיותר לציין שאף לא אחד מהם בחר להיענות להצעתי, כי ההתנגדות שלהם היא לא להכנה, אלא לכך שההכנה חושפת את מבנה המבחן ואת מהותו לעיני כל, וככל הנראה שיטת המיון רחוקה מלהיות "מושלמת".
ועכשיו, אני פונה אליכם, הורים יקרים, ושמחה לתת לכם טעימה קטנה מאותה הכנה מעורפלת, שמלבד שם מעט "צהוב" (הכנה למבחן מחוננים) שנשמע נכון להתנגד לו, אתם כנראה לא מכירים אותו לעומק. וגם לא אותנו או את שיטת הלימוד שלנו.
אז קראו ליורש העצר האישי שלכם (גילאי 7-10), ובקשו ממנו לפתור את השאלה הבאה. גם אתם, כמובן, מוזמנים להתנסות בפתרונה, לפני שתציצו בתשובות 🙂
מהי הצורה החסרה ?
אם ילדכם הצליח לענות בכוחות עצמו על השאלה, כל הכבוד לו!
אם לא, בואו נבצע ביחד תהליך למידה קצרצר ביותר: אנחנו מנסים למצוא חוקיות בשורות ובטורים. נשים לב שהמלבן הוא סוג של "רעש", מכיוון שהוא לא משתנה כלל, ולכן, תשומת הלב שלנו צריכה להתמקד בנקודות. אם כך, מה הקשר בין נקודה אחת, נקודה אחת ושתי נקודות? (שורה עליונה משמאל לימין). נכון, קשר של חיבור. 2= 1+1.
נמשיך עם אותו היגיון: מה הקשר בין שתי נקודות, שתי נקודות ואפס נקודות? (שורה אמצעית משמאל לימין). נכון, קשר של חיסור: 0 = 2-2.
ומה הקשר בין שלוש נקודות, נקודת אחת ושתי נקודות? (שורה תחתונה משמאל לימין). נכון, גם כאן קיים קשר של חיסור: 2 = 3-1.
אנו שמים לב שבכל פעם שהנקודות מעל המלבן – פעולת החשבון היא חיבור, ובכל פעם שהנקודות בתוך המלבן – פעולת החשבון היא חיסור. אם כך, התשובה הנכונה ביותר היא אפשרות ב' (שתי נקודות מעל המלבן), כי 2= 3-1.
שימו לב! חוקיות זו נשמרת גם בטורים וגם בשורות.
כעת, לאחר הסבר קצרצר זה, בקשו שוב מיורש העצר לענות על השאלה הבאה. שימו לב שהשאלה חדשה, אך צורת החשיבה זהה.
מהי הצורה החסרה ?
מה אתם אומרים, מה היא התשובה הנכונה?
אני בטוחה שהכלים הבסיסיים שהילד שלכם קיבל בהסבר הקצרצר של הדוגמה מאפשרים לו להתמודד בצורה יעילה יותר עם פתרון שאלה זו. אני גם בטוחה שכאשר הילד שלכם יתמודד עם שאלה בעלת חוקיות דומה במבחן מיון זה או אחר, יהיו לו הכלים הטובים ביותר להתמודד אתה בצורה היעילה ביותר. כלים אלה יתנו לו יתרון (בדמות איכות, דיוק, זמן וחוויה) מול תלמיד אחר שלא התכונן.
ולשם כך התכנסו כאן היום. להצליח במבחני האיתור לתלמידים מחוננים.
החוקיות בנושא הצורני, לדוגמה, היא אינה בלתי סופית, והכנה מתאימה יכולה להפחית אי-ודאות, ניסוי וטעייה, וחרדה מהלא נודע. כפי שבודדנו את החוקיות הצורנית, עשינו כך גם בידע כללי, אוצר מילים וחשבון, ואנחנו מגישים זאת בדרך מאתגרת לילדים שלכם מכיתה א' ועד לחטיבת הביניים – בלומדה אינטרנטית, בחוגים, ובשיעורים פרטיים.
אז לגבי הפתרון: גם הפעם אני מבחינה שקיים קשר מתמטי בין שתי הצורות השמאליות לצורה הימנית ביותר (בשורות). כאשר הצורה מעל המלבן, נחבר את כמות הצלעות, וכאשר היא בתוכו, נחסר.
בשורה הראשונה: צלע ועוד צלע = 2 צלעות.
בשורה השנייה: 4 צלעות פחות צלע אחת = 3 צלעות (משולש).
בשורה השלישית: מחומש ועוד / פחות 0 = מחומש.
ולכן התשובה הנכונה היא ג'.
ובחזרה לדיון על ההתנגדות : האם יש סיבה להתנגד לחשיפה של הילד שלכם לתרגילי צורות, משחקי אוצר מילים, אנלוגיות, חידות היגיון ועוד? האם הגשה של חומר מאתגר, מעניין, צבעוני, מהנה ובגובה העיניים, לא מגיעה לילד שלכם?
אנו מלמדים את הילדים כיצד להשתמש בצורה היעילה ביותר עם היכולות שלהם. אנחנו לא הופכים ילד לא מחונן לילד מחונן, ואין לנו כבל usb שמעביר את פתרון המבחן למוחו של הגאון שלכם. אנחנו מ-ל-מ-ד-י-ם את הילדים לחשוב בדרך יעילה, מהירה, מדויקת ומכוונת למה שמצופה מהם במבחני האיתור למחוננים. אז אם אתם חושבים שגם הילד שלכם ייהנה מהחוגים שלנו, אני מזמינה אתכם באהבה גדולה לשיעור ניסיון והיכרות באחד החוגים שלנו.
ואם אתם עדיין מתנגדים, גם להיות בינוני זה בסדר 🙂 !