משרד החינוך מציע לתלמידים מחוננים ומצטיינים תכניות העשרה מרתקות ומגוונת.
תכניות אלו מעניקות לתלמידים המתקבלים בשעריהם תכנים מאתגרים ומסקרנים וחוויות לימוד איכותית ויוקרתית על ידי מורים שנבחרו בקפידה ועברו הכשרה מקיפה, כאשר סביבת השווים להם (כלומר, התלמידים האחרים שגם כן התקבלו לתכנית) איכותית ומפרה.
בנוסף לכל זה, יחידות צבאיות מובחרות ונחשקות, המבטיחות לבוגריהם קריירה מאתגרת ומתגמלת, מגייסות אליהן בשמחה נוער איכותי זה.
לכאורה נשמע שכך צריכה להיראות מערכת החינוך כולה, ואנו כהורים צריכים לשאוף לכך שכל תלמיד ותלמידה ,בלי קשר למנת המשכל שלהם, ייהנו מסביבת למידה כזו.
אך לצערי המילה "לכאורה" איננה טעות סופר, ומצבה של מערכת החינוך שלנו אינו מראה סימני התאוששות או שינוי. "האגף למחוננים ומצטיינים" במשרד החינוך הוא מעין "אי הפנטזיות" שלנו כהורים בכל הקשור לחינוך ילדינו ואינו משמש כשיקוף למערכת כולה אלא כחריג, אבל לטובה !
כדי ליהנות מתכניות העשרה אלו על התלמיד להיבחן בשני שלבים (ברוב חלקי הארץ בתחילת כיתה ב' ובאזורים מסוימים בתחילת כיתה ג') מבחן מחוננים שלב א', כסינון ראשוני, ומבחן שלב ב' המיועד רק למי שעברו בהצלחה את שלב א'. התלמידים בעלי ההישגים הגבוהים ביותר במבחן מחוננים שלב ב' יוכלו להתקבל לתכניות ההעשרה או לכיתת מחוננים (תלוי באזור המגורים).
הורים רבים מתלבטים בשאלה האם הילד/ה שלהם מחונן /ת, האם כדאי להכין אותו/ה למבחני האיתור לתלמידים מחוננים כדי שיזכו לאותו סל יוקרתי ומבטיח ?!
על שאלה מסובכת זו אנסה לענות בשורות הבאות .
הגדרת ילד כמחונן איננה אחידה. השונות מתבטאת בין מדינה למדינה, בין עיר לעיר, בין מאבחן למאבחן …. (כחלק מקביעת האינטליגנציה חלק ממשתנים אלו יש להביא בחשבון) ואפילו אצל אותו אדם ניתן לראות שונות ותנודות בתוצאת אבחון מנת המשכל (אמנם מנת המשכל יציבה לאורך השנים, אך בהמשך אפרט גורמים שעשויים להשפיע על שיקוף משתנה).
ההגדרה הכללית למחונן היא יכולת אנושית, הבאה לידי ביטוי באינטליגנציה גבוהה המצויה בשיעור של אחוז אחד או שניים בקרב אוכלוסיית הילדים. המושג מחונן יכול להשתנות בהתאם לזמן ולמקום. כל חברה מגדירה מחונן לפי יכולותיה וצרכיה (לנדאו, 1990, זיו, תש"ן ודויד, 1997). ואם אכמת את ההגדרה, הרי שמדובר על מנת משכל 125. על פי משרד החינוך מי שעובר את מבחני האיתור הוא בעל מנת משכל 135.
אך אספר על אחד מתלמידי שבאבחון אחד מנת המשכל שלו נקבעה 145 ואילו באבחון שני, שנה לאחר מכן בלבד, מנת המשכל שלו הייתה "רק" 125. אמנם בשני המקרים מנת המשכל גבוהה, אבל אי אפשר להתעלם מהפער. מכיוון שזה בדיוק הפער שיכול להכריע בין מעבר לאי מעבר של מבחני האיתור לתמידים מחוננים.
מאחר שמדובר על אותו ילד, ומאחר שמנת המשכל יציבה לאורך השנים, ההבדל נבע מכמה משתנים אפשריים לדוגמה: סוג המבחן, גישת הילד למבחן, בוחן שונה, בשלות ובגרות של הילד להתמודד עם המבחן, לקויות למידה והפרעת קשב ברקע, סתם יום "רע" ועוד.
מקרה זה אינו מתמיהה וקיימים מחקרים רבים בעולם כולו שעוסקים בשאלת מהימנות מדידת האינטליגנציה. ובהתייחס למבחנים הנערכים בכיתות ב'-ג', חיפוש מהיר במנועי החיפוש תחת המילים "IQ גבוה אך לא עבר את מבחני האיתור למחוננים" יחשוף בפניכם את העובדה שילדים רבים המוגדרים קלינית כמחוננים אינם עוברים את המבחנים לאיתור מחוננים של משרד החינוך ,ולא בגלל שהם לא מתאימים, בגלל מגבלות המבחן.
אם בכל זאת אנסה לענות (במילים ולא במספרים) על השאלה "מיהו מחונן ?" בהתבסס על סוג מבחן המחוננים אותו מעביר משרד החינוך (וכאן חשוב לציין שמבחני המחוננים של משרד החינוך אינם מודדים מנת משכל), או במילים אחרות, אם אנסה להגדיר את קריטריון ההצלחה/מעבר של מבחני האיתור לתלמידים מחוננים ומצטיינים, אז ה "מחונן/ת" הוא ילד/ה שקורא/ת ומתפקד/ת תחת לחץ בדיוק ובמהירות, ילד/ה בעל יכולות מולטידיסיפלינריות יחסיות מצוינות (שפה, צורות וחשבון), ילד/ה בעל יכולת התארגנות טובה , בוגר/ת רגשית להתמודדות עם המבחן וגם רצוי שיהיו בוגרים בשנתון בו הוא נבחנים, רצוי שיהיה זכר וגם לגור בפריפריה עוזר מאוד לענייננו (הציון יחסי לאזור הגיאוגרפי של מוסד הלימודים אליו הילד משתייך).
ולכן, אם אתם הורים לילד/ה מוכשר/ת מאוד, חכם/ה , סקרן/ית, הצמא/ה לידע ולמידה, אל תמתינו שיחליטו בשבילכם האם הילד/ה שלכם ראוי/ה לקבל את תכניות העשרה האלו, תפעלו ! אמנם זה נראה כאילו המונופול על כישרון וטיפוחו שייך לעולם האומנות והספורט, אבל גם לילד/ה שלכם יש כישרון שזקוק לטיפוח והעשרה, למסגרת לימודים הולמת ומטפחת ולסביבה תומכת ומבינה.
תדאגו שהוא/היא יגיעו מוכנים למבחן, תתרגלו אסטרטגיות עבודה המותאמות למבחן מרובה אפשריות, שלילת תשובות, עבודה מול שעון, התארגנות בזמן, משחקי טריוויה ועוד.
"מחונן או לא מחונן?" תלוי את מי שואלים! עם יד על הלב, אם אתם כהורים יודעים שלילד/ה שלכם יש יכולות גבוהות ויוצאות דופן יחסית לקבוצת השווים לו, ככל הנראה הילד/ה שלכם מחונן, לפחות בהגדרה של משרד החינוך.