אסטרטגיות עבודה במבחן "אמריקאי"
הורים יקרים שלום רב,
ילדיכם עומדים לפני מבחן הסינון לאיתור תלמידים מחוננים ומצטיינים. רגע לפני שהם ניגשים למבחן, אנו שמחים להגיש לכם מספר "עצות לדרך", המכוונות למבחן מרובה אפשרויות.
מבחן מרובה אפשרויות / רב-ברירה ("אמריקאי") מטעה ילדים (ומבוגרים). הרי כל שעלינו לעשות זה "רק" להקיף את התשובה הנכונה, לכאורה פעולה פשוטה מאוד, ועוד יותר פשוטה לתפיסת הילדים. ובכן, ברור שיש הרבה מעבר לכך!
"אבל יש כאן שתי תשובות נכונות"
ברירת המחדל בשאלון אמריקאי היא לסמן תשובה אחת בלבד. יחד עם זאת, לעתים באפשרויות יכולה להופיע יותר מתשובה נכונה אחת. במקרה זה עלינו להפעיל שיקול דעת והיגיון, ולבחור רק בתשובה המדויקת ביותר! לעתים רחוקות בשאלון רב-ברירה מנחים אותנו לסמן יותר מתשובה אחת. במקרה זה ננהג בהתאם להנחיות החדשות.
גם אם יש שתי תשובות נכונות, נסמן אך ורק תשובה אחת–התשובה המדויקת ביותר! (אלא אם הנחו אותנו אחרת)
"יש כאן טעות"
כאשר הילדים נתקלים בתשובות אפשריות שלא תואמות את קו המחשבה שלהם, או כשאינם מוצאים את התשובה המדויקת שעליה הם חושבים, הם נוטים לחשוב שחלה טעות בשאלון.
חלק מהמשתנים הנמדדים במבחן מרובה אפשרויות בכלל, וכזה הבודק יכולות וכישורים קוגניטיביים בפרט, הם:
- בחירה בתשובה הנכונה מבין התשובות הנתונות.
- התאמת החשיבה שלי לחשיבה של מי שחיבר/ה את התרגיל
- שלילת תשובות
- בחירת התשובה "הכי פחות שגויה"
- בחירת התשובה המדויקת ביותר מבין מספר תשובות נכונות
הסבירו לילדים שאין טעויות במבחן, ושעליהם לבחור מבין האפשרויות הנתונות. אם לא מסמנים אף תשובה, ובמקום זאת מוסיפים תשובה מילולית, לא צוברים נקודות בשאלה זו גם אם התשובה המילולית מושלמת. התאימו את עצמכם לתשובות הנתונות בלבד!
"לא הספקתי להשלים את המבחן כי נתקעתי בשאלה 9…"
שימו לב ♥ הורים (בעיקר לבנות). דמיינו מבחן עם 40 תרגילים, ושעניתם מצוין על שאלות 8-1, אבל נתקעתם בשאלה 9, ולא הצלחתם להיזכר בתשובה. אם תתעקשו על מענה, תפשפשו בזיכרון, תעצמו עיניים או פשוט תתפסו את הראש, הזמן עלול לחלוף, המבחן ייגמר, ואתם? אתם הקרבתם את המבחן כולו, שיכול היה להיות מצוין, בגלל שאלה אחת ויחידה.
זה קורה. ילדים רבים נתקעים, ולא מוכנים להמשיך,מפני שהם לא יודעים שאפשר "לנחש ולדלג", ובשל אופי דקדקן ופרפקציוניזם
הסבירו להם: אם משך המענה על שאלה מסוימת רב ממשך המענה הממוצע על שאלות אחרות, יש לנחש ניחוש מושכל, לסמן כוכבית בצד השאלה, ולעבור לשאלה הבאה. לאחר מכן, כשיסיימו להשלים את המבחן כולו, יוכלו לחזור ולהתעקש על השאלות המסומנות בכוכבית.
"אבל מחקתי את תשובה ב', אני לא מבין איך זה שגם ב' וגם ג' מסומנות!"
המליצו לילדים לא להשתמש במחק כדי לשנות תשובות שגויות. פעמים רבות אני נתקלת בעת הבדיקה בסימון של יותר מתשובה אחת. כשאני פונה לילדים, הם המומים מכך, משום שלמיטב ידיעתם, הם מחקו את התשובה, והיא בכל זאת שם.זה קורה כשהמחיקה חלשה מדי, או שאיננה במקום הנכון.
עודדו אותם למלא אחר ההוראות בעת המבחן. מבחנים רבים מאפשרים לכתוב רק בעט כחול או שחור.
המליצו להם פשוט לסמן X על תשובה שגויה, ולהקיף את התשובה הנכונה. אם יתחרטו, ובכל זאת ירצו לסמן את התשובה שכבר סימנו קודם לכן ב-X, הסבירו להם שהם יכולים להקיפה מחדש,יחד עם ה-X. זהו נוהל המקובל במבחנים מרובי אפשרויות (יחד עם זאת, יש לעקוב אחר ההוראות בתרגיל עצמו).
"לא ידעתי, אז דילגתי"
ברירת המחדל בשאלון רב-ברירה היא שלא מורידים נקודות על טעויות, אלא צוברים נקודות על תשובות נכונות. לכן, אם לא יודעים את התשובה, מומלץ לנחש (מדיווחי הילדים הנבחנים עולה כי אפילו המשגיחים במבחן מנחים אותם לעשות כך).
התעכבו והסבירו לילדים שאם לא יודעים ובוחרים לדלג (כלומר, לא עונים) –לא צוברים נקודות, אך אם מנחשים (ניחוש מושכל) וצודקים– צוברים נקודות. גם במקרה הזה אפשר לסמן כוכבית ליד התשובה שניחשנו, ואם נשאר זמן בסוף המבחן, יש לחזור לכוכביות ולבדוק אותן שוב.
גם כאן,שימו לב במיוחד הורים לבנות: מחקרים רבים מראים שבנות לא מנחשות.
לא ידעת? ניחשת, סימנת והמשכת!
אפקט העדר
הורים לבנים, עכשיו תורכם לשים לב ♥
אמנם המבחן מוגבל בזמן, אולם למרות זאת, יש ילדים שמסיימים במהרה להשלים את המבחן (כי ידעו הכל והלך להם מצוין, או כי הם לא ידעו כלום ופשוט ניחשו). כשהתלמיד הראשון מגיש את המבחן, אפשר להבחין בלחץ המתפשט בכיתה: פתאום כולם ממהרים, מפסיקים לחשוב, ועוברים ל"מצב ניחוש".
הסבירו לילדים שהעובדה שילד אחר השלים את המבחן במהרה לא אומרת שהם איטיים, או שלא יספיקו!
* כל הכתוב לעיל הוא בגדר המלצה, ומתבסס על שיטות העבודה ב"פרופסור הלא מפוזר". אנא הסבירו לילדים שאם המשגיח בבחינה/המורה/הבוחן מנחה אותם אחרת, מובן שיש להישמע להוראותיו.